Жител на най-големия варненски панелен жк “Владислав Варненчик (по-известен просто като

...
Жител на най-големия варненски панелен жк “Владислав Варненчик (по-известен просто като
Коментари Харесай

Частна милиция от доброволци ще следи за спазване на реда във варненския кв. Владислав

Жител на най-големия варненски панелен жк “Владислав Варненчик ” (по-известен просто като " Владислав " ) предлага основаване на доброволни патрули. Целта е те да оказват помощ за понижаване на кражбите и вандализма, предаде през днешния ден Българска национална телевизия.

" За да има такива отряди, би трябвало да се съберат задоволително хора, които да бъдат на групи. Има искащи, само че все още не са задоволителни. И сега набираме още искащи ", сподели пред държавната телевизия Андрей Петров, който е основател на концепцията за основаване на патрули.

Той уточни, че патрулите ще дежурят из квартала по график, който ще се раздели на микрорайони за по-лесно обхождане.

" Разбира се, че първо се алармира на полицията. Ние не сме някакви наказателни групи, които да преследваме хората. Като жители можем да задържим тези хора, когато има очевидно закононарушение. Законът не не разрешава да се задържи нарушителят до идването на полицията ", добави своето правно тълкувание Андрей Петров.

Като не излиза наяве на какво почива убеждението му, че " като жители " имат право да задържат при " очевидно " закононарушение - и кой ще взема решение. Така и не стана ясно къде е гаранцията, че няма да са " някакви наказателни групи ".

Клуб Z припомня, че при социализма съществуваха така наречен Доброволни отряди на трудещите се (доброволни отряди на трудещите се). Често пенсионирани някогашни хора под пагон или просто " будни жители ". В своето усърдие да " съблюдават закона " - по този начин както те го разбираха по това време, постоянно надминаваха по извращения даже Народната милиция, която всъщност представляаше държавна полиция, т.е. - името й не бе правилно.

Позволява ли законът сходни формирования, пита се през днешния ден Българска национална телевизия.

" В закона не е регламентирана такава групировка. Според Конституцията на Република България пък не е позволено ограничение на правата и свободите на жителите.

Отделно от това по закон, по редица закони и нормативни актове, всеки един български жител, когато получи достъп и схване данни за осъществено нарушаване е задължен да алармира съответните способени органи.

Въпросът е по-мащабен, въпросът е дали такива формирования и събирания на хора няма да прерасне в някаква физическа разпра и каква е преценката на хората, които ще патрулират и ще пазят парцела и имуществото, тъй като в България има Закон за частноохранителната активност, който регламентира активността.

Ако се реализират патрули с само информативна цел да бъдат осведомени съответните органи – няма спънка. Въпросът е тази функционалност да не прерасне във физическа разпра ", изясни пред Българска национална телевизия юристът Иван Томов.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР